Zsebműhold fejlesztések a Műegyetemen – avagy Magyarország második és harmadik műholdja (https://gnd.bme.hu/)

A rendezvény időpontja:
2020. október 27. kedd, 19:00 óra

A koronavírus okozta járványhelyzetre való tekintettel bevezetett korlátozások miatt az előadás kizárólag az Interneten követhető nyomon:
http://www.galileowebcast.hu
2020.október 28-án (szerdán) 14-18 óráig az Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás 2020 Közép-Dunántúl régió kiállításhoz kapcsolódóan alkotó foglalkozásokat szervezünk A Szabadművelődés Házában.

Házigazda a M-ART egyesület Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs lap

2020. október 31-én, szombaton várunk minden kedves érdeklődőt az Öreghegyi Közösségi Házba (Székesfehérvár, Fiskális út 93.) Filep Sándor és Vörös Tamás koncertjére. Közreműködnek: Bölcsik Nóra és Hideg Viki
A programra a belépés ingyenes! Az intézmény területén a maszk viselése kötelező!

2020. október 24-én Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf koncertjére várunk minden zenekedvelőt az Öreghegyi Közösségi Ház (Székesfehérvár, Fiskális út 93.) teraszára.

A programra a belépés ingyenes, az intézmény területén a maszk viselése kötelező!

2020. október 11-én, vasárnap 15 órakor  várunk minden kedves érdeklődő az “Élő népművészet” Országos Népművészeti Kiállítás megnyitójárat, A Szabadművelődés Házába (Székesfehérvár Fürdő sor 3.).

Kedves Látogatóink!

A Szabadművelődés Háza 1975. március 23-án, Székesfehérvár fasizmus alóli felszabadulásának 30. évfordulóján nyitotta meg kapuit Velinszky László Ifjúsági és Úttörőház néven, a korábbi Úttörőház jogutódaként.
Teremtő Képzelet alkotó műhely az Öreghegyi Közösségi Házban

Augusztus 12-től kéthetente művészetterápiás foglalkozások kezdőknek,
Témák: élményfestés, zene, művészettörténeti érdekességek
A foglalkozást vezeti: Márkusné Fehér Mária
Tel.: 70/341-2692

2020.09.17-től, csütörtökönként a Csalai Közösségi Térbe várjuk a varrás iránt érdeklődőket. A tanfolyam 10×2 óra hosszú.
Időpont : 17:30-19:00 A tanfolyam ára 20.000 Ft
Érdeklődni az alábbi elérhetőségen lehet, Antalné Kati: 06 30/506-0289

palyazati-felhivas-f96ed702-129548

Intézményvezetői pályázat

Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

Beadási határidő: 2020. december 14.

 

  • A pályázat benyújtásának módja:

 Elektronikus úton a szemelyugy@pmhiv.szekesfehervar.hu email-címre.

Bővebb információ: www.szekesfehervar.hu Állásajánlatok

A pályázat kiírója tájékoztatja a pályázókat, hogy az Intézményben üzemi tanács nem működik, képviselettel rendelkező reprezentatív szakszervezet nincs.

Az Intézmény működésével kapcsolatos kérdésekben a pályázók a Polgármesteri Hivatal Kulturális, Intézményi és Civil Kapcsolatok Főosztálya vezetőjétől, Pálóczy Renátától a 22/537-196-as telefonszámon, illetve a paloczy.renata@pmhiv.szekesfehervar.hu címen kérhetnek tájékoztatást.

A pályázati feltételekkel, formai előírásokkal kapcsolatban a Polgármesteri Hivatal Személyügyi Irodáján a 22/537-194-es telefonszámon vagy a szemelyugy@pmhiv.szekesfehervar.hu címen kérhető tájékoztatás.

 

 

 

 

 

meghívó-01 onk

Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás 2020 (Közép-Dunántúl régió)  – 2020. november 4.

2020. november 4-én (szerdán) 16-18 óráig a kiállításhoz kapcsolódóan alkotó foglalkozásokat szervezünk A Szabadművelődés Házában.
A rendezvényen változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. Ezen az alkalmon a különféle ajándékok készítésével többféle kézműves és alkotó technikát is elsajátíthatnak a részvevők. Az itt töltött alkotó időben mindenki találhat kedvére valót: a gyorsan és egyszerűen elkészíthetőtől az elmélyülős, több időt, precizitást igénylő munkáig. Minden alkotó asztalnál készülünk kicsikre és nagyokra.
A család minden tagja kipróbálhatja MintaKINCStáras játékszigetünkön a népi motívumokkal készült játékeszközeinket.
Foglalkozások:
A/ Csuhéfonó – Csuhé, csutka madárka készítése – Gelencsér Julianna
B/ Bőrműves – csatok, karkötők készítése – Farkas Réka
C/ Mézeskalács – ütőfás mézeskalács készítése – Seregély Mirtill
D/ Gyöngyfűző – Gyöngyben-gyöngy nyaklánc készítése Komendó Gabriella
E/ Szövő – telefontartó tok készítése – dr. Gulyás Antalné
Házigazda a M-ART egyesület
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

filep_voros_plakat_kicsi (1)


Plakat_2020_10_27-DudasL-SZMOG

A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló,

a TIT Fejér Megyei Egyesületének Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya, valamint az ELFT Fejér megyei csoportja nevében

tisztelettel meghívjuk következő internetes rendezvényünkre:

Zsebműhold fejlesztések a Műegyetemen – avagy Magyarország második és harmadik műholdja (https://gnd.bme.hu/)

Az oktatási vonalat követve, még a MASAT-1 működtetése során, 2014-ben egy új, egyetemi hallgatókból és oktatókból álló csapat alakult azzal a céllal, hogy folytassák a műhold fejlesztéseket a Műegyetemen. A költségek és fejlesztési idő csökkentésének érdekében, illetve azért, hogy a hallgatók tanulmányaiba illeszkedjen a fejlesztés, a csapat úgy döntött, hogy PocketQube osztályú műholdat készítenek. Így indult az 1 PQ méretű (5x5x5 cm) SMOG-1 és SMOG-P, illetve a 2 PQ méretű (5x5x10 cm)
ATL-1 fejlesztése.

A SMOG-1 és SMOG-P elsődleges küldetése a spektrum monitorozó rendszer, amely a digitális földfelszíni műsorszóró TV adók (DVB-T) frekvencia sávjában, alacsony Föld körüli pályán keringve méri az ember által keltett sugárzott rádiófrekvenciás szennyezettség szintjét (RF SMOG).
A SMOG műholdak másodlagos küldetése a fedélzeten található totál ionizáló dózis mérése egy arra alkalmas tranzisztorral (FET), melynek segítségével megbecsülhető a műhold várható élettartama.

Harmadlagos kísérletként a SMOG-1 műhold oldallemezei mágnesesen veszteséges anyagot tartalmaznak, mellyel az anyag a pálya élettartamára való hatása vizsgálható. Ezáltal csökkenthető az időtartam, amit a műhold űszermétként tölt a Föld körül.

Az ATL-1 elsődleges küldetése a műholdban található három különböző speciális akkumulátor hőszigetelő anyag viselkedésének vizsgálata vákuumban és súlytalanságban. Ezek feladata az akkumulátor hőmérsékletének stabilizálása.

A Műszaki Egyetem E épületének tetején található az automatizált és távolról is elérhető műhold vezérlő állomás (BME GND): az állomás felett egy 4,5 m-es parabola antenna található, melyet egy precíziós azimuth-eleváció forgató irányít a követendő műhold felé. A sugárzó elem cirkulárisan polarizált, 21 dB lineáris nyereséggel és 8 fokos főnyalábbal rendelkezik a 70 cm-es rádióamatőr sávban (437 MHz).

A műhold-Föld kommunikáció 20 kHz sávszélességű, maximum 12,5 kbps adatsebességű GMSK modulációt és különleges hibajavító kódolást alkalmaz. A névleges lesugárzott RF teljesítmény 100 mW, melyet mindössze 300 mW körátlag bejövő teljesítményből kell kigazdálkodnia a műholdnak.

Előadó: dr. Dudás Levente egyetemi adjunktus a SMOG projektek rendszermérnöke

A rendezvény időpontja:
2020. október 27. kedd, 19:00 óra

A koronavírus okozta járványhelyzetre való tekintettel bevezetett korlátozások miatt az előadás kizárólag az Interneten követhető nyomon:

http://www.galileowebcast.hu

 


 

A Csabagyöngye Kulturális Központ Béke a völgyben címmel videoklipet készített az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója tiszteletére.

Elvis Presley 1957 januárjában egy gospellel hívta fel az amerikai tv-nézők figyelmét a 250 ezer magyar politikai menekült támogatására. A „Peace In The Valley” című dalt akkor 54 millió ember látta, és a segélyakciónak köszönhetően a Nemzetközi Vöröskereszt akkori értéken 6 millió US dollár értékű élelmiszerrel és ruhaneművel segítette az ausztriai és angliai gyűjtőtáborokban élőket. A dalt Thomas Dorsey, a chicagoi baptista gyülekezet zeneigazgatója írta 1937-ben.

A videoklip különlegessége, hogy a dal először jelenik meg magyar nyelven Ormándy M. Keve és Gulyás Attila előadásában.


ujj_zsuzsi


A3 oreghegyi disputa Ónody Éváal 5 (1)


 

viseletek meghívó (1)

 


120591290_3373397956040256_6575900101829077315_o


 

A HATÁRON TÚLI MAGYAR IRODALOM NAPJAI


meghívó_SzegediKovács (1)

varrótanfolyam-csala

 

 

 


oszibemutatoPlakat2 (1)


Alternatíva Mozgássérült Egyesület Kelemen-Nagy Annamária kiállítása

 


sakk

Kedves gyerekek és szülők!
Folytatódik a sakkoktatás az általános iskolás és középiskolás fiataloknak. 🙂

  • Helyszín: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán u. 25.
  • Oktatási idő: szerda és péntek délután 16:30-17:30. A haladó csoport oktatása
    17:30-18:30-ig. Heti egy oktatásra is lehet jelentkezni.
  • Megnyitó: 2020. szeptember 18-án, pénteken 16:30-tól, amikor a szülők rövid
    tájékoztatót kapnak.
  • Oktatók: a Fehérvári Sakk Egyesület igazolt versenyzői.
  • Oktatási forma: kiscsoportos.

Részvétel: a részvételi díj 1500 Ft/hó, a szeptemberi oktatás ingyenes.
Információ: Papagorasz Takisz, e-mail: papagorasz.t@gmail.com, tel.: 30-2573106.
Székesfehérvár, 2020. szeptember 3.


NYITVA VAGYUNK!

2020. június 22-től a megszokott nyitvatartási rendben újra látogatható A Szabadművelődés Háza és közösségi házai.

Minden szolgáltatásunk újra indul, várjuk a szakkörök, klubok, csoportok tagságát, a rendezvények, előadások, kiállítások, különböző események közönségét. Minden olyan program megtartható, melynek helyszínén a jelenlévők létszáma egy időben nem haladja meg az 500 főt. Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a járványügyi készültség értelmében fokozott figyelmet kell fordítani a mindenkor hatályos egészségügyi és biztonsági előírások betartására.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK, FOLYTATÓDJON HÁZAINKBAN A KÖZÖSSÉGBEN MEGÉLT MŰVELŐDÉS!


non

Trianon nem csupán az első világháború következménye!

dr.Andrásfalvy Bertalan

Széchenyi-díjas néprajzkutató, az Antall-kormány kultuszminisztere

 

– Trianon nem csupán az első világháború következménye, hanem egy sok évszázados elhibázott, a magyar arisztokrácia érdekeit kiszolgáló politika része, melyben a népet, a magyar parasztságot folyamatosan megfosztották életterétől és lehetőségeitől. A hódoltság után a bécsi udvarnak egyszerűbb volt a magyar arisztokraták igényeit kielégíteni, mint nagy társadalmi, szociális változásokat és földosztást végrehajtani.

Forrás: 

Trianon nem csupán az első világháború következménye! – Andrásfalvy Bertalan a Vasárnapnak

1920 – 2020

trianon1_2

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum kitörölhetetlen, máig feldolgozatlan nyomot hagyott Közép-Európa nemzeteinek tudatában, generációk óta a régió történelmének és politikai eseményeinek közvetlen vagy közvetett befolyásolója. Közép-Európa államai és nemzetei a döntés rájuk vonatkozó következményeinek megfelelően eltérő módon viszonyulnak a szerződéshez. Egyes nemzetek önazonosságuk megteremtése és kiteljesítése szempontjából meghatározó és előremutató eseménynek tekintik, ám a magyarság számára Trianon a XX. század legnagyobb tragédiája. A nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése és az európai értékek érvényesülése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk : a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására.

maxresdefault

 

 

szfvar-szabmuv-page-001


Meghívó2


Tisztelt Látogatónk!

Kérjük, szavazzon a Pannon Várszínház: A Szép, a Szende és a Szeleburdi című kisfilmjére mellyel a StageHive Kft. “Van élet a szobafogság után – készülj a következő évadra!” pályázatára neveztek.

A voksok két héten át, egészen pontosan június 3. éjfélig adhatók le a StageHive honlapján:
https://stagehive.eu/hu/palyazat/161

(Egy IP-címről egy videóra egy szavazat adható le.)

Köszönjük a szavazatokat és a megosztásokat

A rövid videó az alábbi linken érhető el:

https://drive.google.com/open…

#StageHive#videópályázat#szavazás
#ASzépaSzendeésaSzeleburdi#pályázat#támogatás#előadóművészet
#koronavírus#COVID19#finanszírozás#pannonvarszinhaz

30 éve szabadon – kiállítás

30 éve megh (1)

Madarak és Fák napja Fotópályázat – eredmény

A Szabadművelődés Háza fotópályázatot hirdetett a “Madarak és fák napja” alkalmából, Székesfehérvár lakosai számára.
A pályázat az elmúlt két hónap “maradj otthon!” kampányához illeszkedően kívánta felhívni a figyelmet a közvetlen környezetünkben is fellelhető természeti szépségekre, valamint, hogy vegyük észre a bezártságban rejlő lehetőségeket.

Az elkészült fotókat a felhívásban megadott e-mail címre kellett elküldeni. A zsűri által kiválasztott képek az intézmény legközelebbi kiállításán fognak szerepelni, melynek időpontjáról minden résztvevőt értesíteni fogunk e-mailen keresztül, illetve a facebook oldalunkon is megtalálják az érdeklődők.

A zsűri tagjai: Kiss Dorottya – A Szabadművelődés Háza igazgatója; Sági Vanda – képzőművész; Perényi László – közművelődési szakember.
Mindenkinek köszönjük a fotókat!

96824388_2802614333183054_3195021713318346752_o
Alkotók és alkotások címei felső sorról, balról jobbra haladva:

Bodzsár Nóra: Tengelic; Kertiné Keszeg Barbara: Összetartozás; Atalai Gáborné: Napkelte; Pischné Schmiedt Brigitta: A mi naplementénk; Molnár Kristóf: Karantén a természetben; Balogh Elizabeth: A csemege; Pisch Polett: A természet csodái (a legfiatalabb pályázó: 10 és fél éves); Kiss Anna Noémi: Fenyő eső; Virág Gréta; Bokor Krisztina: Bébi diófa; Posfai Attila: Ablakpucoló rigó;  Iszak Vivien: Szabadon; Nagy Gergely: Örvös galamb a faágon; Varga Gellért: Odakint idén is szép a tavasz; Sümegi Zsolt: Madárdal; Taba Gyöngyi: Az Élet él és élni akar

Online kiállítás megnyitó!

 

96766058_2792998467477974_1876181473128611840_o

 


Mesék Mátyás királyról

Az Országos Széchenyi Könyvtár tematikus oldalán A Mesék és mondák Mátyás királyról című kötet 109 szövege Helyey László színművész előadásában (A kötet szövegét válogatta és az utószót írta Kríza Ildikó) hallgatható meg.
http://matyasmesek.oszk.hu/


Kedves Barátaink, Partnereink! Magyar Néptáncosok, Népzenészek, Közösségi emberek!

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület az elmúlt években olyan szakmai kutatómunkával is foglalkozott, amely az egész magyar néptáncmozgalom belső állapotával, helyzetével kapcsolatos. Különleges összehasonlításokban igyekeztük megvilágítani az Anyaországban és a határon túli területeken működő közösségek működésének eredményeit. Kiemelten vizsgáltuk az emberi értékek alakulását, a jellemformálódást, a közösség belső hatásait, együttműködéseket, a néptáncos közösségek társadalmi szerepét, stb.

A program megvalósításában segítségünkre volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiváló szakemberekből álló kutatócsoportja is. Munkánk eredményeképpen születtek azok a dokumentumok, amelyek az alább látható linkeken megtalálhatók.

Arra gondoltunk, hogy a veszélyhelyzettől terhes időkben, csendes estéiteken érdekes lehet megismerkedni azokkal a tapasztalatokkal és megállapításokkal, amelyeket ezekben a dokumentumokban összesítettünk. Figyelmetekbe ajánljuk tehát a mellékelt anyagokat. Felhíjuk továbbá a figyelmeteket, hogy a záró dokumentum könyv formájában is elérhető az Egyesületünknél. Ezzel kapcsolatban egyeztetés után tudunk segíteni.

Előre is köszönjük, ha megtiszteltek minket az anyag elolvasásával.

Üdvözlettel, Kovács Norbert Cimbi

„Érték, vagy eszköz?” – A népi kultúra közösség- és személyiségformáló hatásai, ezek eltérései a módszerek, divatok összehasonlítása alapján könyv

„Érték, vagy eszköz?” esettanulmány Románia (Erdély) könyv

“Érték vagy eszköz?” esettanulmány Magyarország könyv

„Érték, vagy eszköz?” kutatási zárójelentés könyv


Kedves Civil Vezetők!

Ismét fontos kormányrendelet került kihirdetésre!

2020.04.21-én kihirdetett 140/2020 kormányrendelet értelmében a civil szervezetek beszámoló „készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési” határideje a szokásos 05.31-éről 2020.09.30-ra változik.

Magyarán a beszámolót lehet, de nem kötelező 2020.05.31-ig elfogadtatni és letétbe helyezni.

Tehát amennyiben az ismert okokból nem tudják elfogadni és letétbehelyezni a 2019. évre vonatkozó éves beszámolót 2020. május végéig, ez esetben a rendelet lehetőséget ad arra, hogy ezt szeptember 30-ig tegyék meg.

Mindemellett a korábban meghirdetett, általunk is ismertetett 102/2020. rendelet előírásait betartva kell a továbbiakban is eljárni bármilyen döntéshozatal esetén. Akik tartani szeretnék magukat a megszokott „tavaszi menetrendhez”, nekik az elfogadás során a vészhelyzeti protokoll szerint kell eljárniuk.

A beszámolók letétbehelyezési módja nem változott: továbbra is ÁNYK programban kitöltött PK-s nyomtatványt kell az ügyfélkapun keresztül beküldeni.

Fentiek szerint módosul – többek között – a társasági adó bevallási és megfizetési kötelezettség határideje is.

üdvözlettel,
CivilSegéd Alapítvány

 

 

 

Folytatódik az online előadássorozat

Április 21-től folytatjuk régi előadásaink online vetítését. Keddi napokon 19 órától fogunk jelentkezni a Háromszék Táncegyüttes Facebook oldalán: facebook.com/haromszek
Várunk mindenkit szeretettel!

Részletes program: 

Facebook-post-masodik-768x1432

ÍGY VÉSZELTE ÁT SZÉKESFEHÉRVÁR AZ ELŐZŐ SZÁZADOK NAGY JÁRVÁNYAIT

Székesfehérvár lakosságának a XVIII., a XIX. és a XX. században is számos járvánnyal kellett szembenéznie akár a pestis, a kolera vagy a spanyolnátha kapcsán. A járványok megváltoztatták a város hétköznapjait, gazdasági és társadalmi viszonyait és számos halálos áldozatot követeltek. Az összegzésben Szima Viktória, a Fejér Megyei Levéltár munkatársa volt segítségünkre, aki több éve foglalkozik a járványok történetével Fejér megyére vonatkozóan.
járványok Varró Ági 2020.04.20

Forrás:

https://www.szekesfehervar.hu/igy-veszelte-at-szekesfehervar-az-elozo-szazadok-nagy-jarvanyait?fbclid=IwAR2-_Lz2U-oGFPZhHY1FTNpKqCZaQ-3b1tqsNr_dhYoQas965zlzoMwSsOY

Screen Shot 2018-05-07 at 7.56.15

MÁNE Mozi

Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű előadásai. 

(minden hétfő este)

nyitokep01

Sokfélék vagyunk és sok helyről jövünk. De egy valami nagyon szorosan összeköt minket: a néptánc szeretete és tisztelete. Annak érdekében, hogy ebben a bukkanókkal megtarkított időszakban is találkozhassunk, most mi megyünk el hozzátok, ha befogadtok egy pár órácskára az otthonotokba. Ez a közösség nem csupán a táncosokból és zenészekből épül fel, hanem abból a sokszínű közönségből kovácsolódik erős eggyé, melynek Ti is tagjai vagytok!

Azért, hogy ne távolodjunk el (fizikálisan) a kellőnél jobban, most ellátogatunk hozzátok a hét elején egy-egy előadás erejéig, hogy picit emlékeztessünk, hogy picit visszaadjunk, hogy picit veletek mulassunk.

Április 13-ától minden hétfő este elhozzuk az otthonotokba a Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű előadásait. Pontban hétkor találkozunk! 🙂

Az előadásokat a facebook és youtube csatornán keresztül tudjátok megtekinteni.

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/manemozi?fbclid=IwAR3AU-kr-2Ji1ygcB7NjBXBGz2qR907qBlss2AvbPV5IhSFr07DEeTyeAQs


Online Filmklasszikusok

A Nemzeti Filmintézet összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.
https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok

 

Itt az összes ingyen letölthető Szabó Magda-könyv

Több mint két évtizeddel ezelőtt hozták létre az azóta a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Digitális Irodalmi Akadémiát (DIA), melynek alapító tagjai között ott volt Szabó Magda is. Így mi sem természetesebb, minthogy az írónői művei felkerültek az ingyen olvasható e-könyvek gyűjteményébe.

https://hvg.hu/tudomany/20171005_szabo_magda_konyvei_ingyen_letoltes_ekonyv_olvasas_konyvek_pdf_szabo_magda_szuletesenek_100_evforduloja_magda_szabos_100th_birthday?fbclid=IwAR32V0S5U-UISbhoXRK4OaBgaseJrN0_MRdxAENA9CNcOU4C9r2wbUHYVpU


Nyitott MTVA archivum

A közmédia a kialakult helyzetre reagálva jelentős lépéseket tett, hogy megkönnyítse az oktatási tartalmakhoz és kulturált szórakozáshoz történő hozzáférést. Így az MTVA Archívum is hozzájárul a digitális oktatás fejlesztéséhez és a tartalmas időtöltéshez: a https://archivum.mtva.hu/radio/ oldalon

rádió adások, rádiójátékok, hangoskönyvek, filmek, magyar tv sorozatok


100 remek film, melyet INGYEN és legálisan nézhetsz, amíg zárva tartanak a mozik!

A koronavírus alaposan áthúzta a stúdiók, a forgalmazók és a mozirajongók számításait, de szerencsére a streaming szolgáltatók ingyenesen nézhető kínálata bőven ad lehetőséget arra, hogy otthonról, a kanapéd kényelméből is válogathass a filmek között. Az alábbi listán 100 olyan filmet mutatunk, melyek mindegyik ingyenesen nézhető, és természetesen a szolgáltató nevét is feltüntettük, hogy még könnyebben megtaláljátok. Bár egy kis angol tudás feltétlenül előnyt jelent, de ha ez megvan, olyan sikerfilmek közül válogathattok, mint a  Vonat Busanba: Zombi expressz, az  Esőember, a  Zodiákus, a  Jó éjt, anyu!, az  Éjfélkor Párizsban, a Megmaradt Alice-nek , de bőven találtok klasszikusokat is a listán, beleértve az  Arábiai Lawrence-t, a Páncélba zárt szellemet, a  Taxisofőrt vagy a  Volt egyszer egy vadnyugatot.

https://www.mafab.hu/article/100-remek-film-melyet-ingyen-nezhetsz-amig-zarva-tartanak-a-mozik-15?fbclid=IwAR1JYdNTTv3cSyCE287zrSEAkMutbCxuEcXlmtr4e7WRX77C_dHHfyEtOS4


A KULTURÁLIS KÖZPONTOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE SAJTÓKÖZLEMÉNYE

A Kulturális Központok Országos Szövetsége kinyilvánítja, hogy a művelődési házak, kulturális központok felelősséget vállalva az általuk működtetett vagy támogatott több ezer közösségért, ebben a veszéllyel terhes időben is minden lehetséges eszközzel segítik az otthon maradni kényszerülőket.

Az elektronikus lehetőségek sokrétű kihasználásával, a közösségek facebook-csoportjainak, web-oldalainak támogatásával, új, tematikus csoportok létrehozásával, s akinél erre nincs lehetőség, telefonos kapcsolattartással igyekszünk elérni a tagjaink, látogatóink közötti kapcsolatok életben tartását, s a nehéz helyzet ellenére is azok elmélyítését, erejük megsokszorozását a járvány utáni időkre.

Különös hangsúlyt fektetünk nyugdíjas klubjaink világára, de épp úgy igyekszünk megtalálni fiatal látogatóink között azokat a véleményvezetőket, akik segítenek megértetni kortársaikkal azt a felelősséget, amit napjaink tőlük követelnek. A színjátszókörök vezetői interaktív módszerekkel adnak otthoni feladatokat tagjaiknak, akik az elvégzett beszédgyakorlatokat, megtanult verseket, monológokat telefonjaikra felvéve küldik vissza. A rehabilitációs tornák vezetői edzésprogramok internetes bemutatásával, tanácsadással segítik az otthoni mozgást, a modellező körök és más hobby klubok folyamatos eszmecserével, fotókkal, rajzokkal egészítik ki egymás otthoni munkáját. A veszprémi Agóra virtuális programajánlót készít filmklubosoknak, művészetbarátoknak, a márkói foltvarrók 1000 db szájmaszkot varrnak a lakosságnak, főleg a munkába járóknak és az önkéntes segítőknek. Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ egy közös virtuális kézművesházat hozott létre tíz díszítőművész közössége részére, a szolnoki Aba Novák „Agóra-játszóház”-ában mindennap egy új mesét kapnak a gyerekek. A Kecskeméti Hírös Agóra Online Tudásközpontot működtet közösségvezető szakemberei segítségével, Keszthelyen a Mesepont segíti a családokat, Tiszaújvárosban egyéni zeneoktatás és otthon gyakorolható táncos koreográfiák betanulása zajlik a neten, míg Vecsésen, az elmaradó Mesefesztivált BÁKK manó hetente jelentkező internetes programjaival igyekeznek pótolni. S még hosszan sorolható a számtalan kreatív, ötlettel, gondossággal teli lehetőség az ország szinte minden pontján.

A közművelődési közszolgáltatást ellátó intézmények munkáját a nemzeti azonosságtudat elmélyítése, az élő verbális, zenei, tánc, és vizuális anyanyelv megőrzésének és használatának elősegítése, a családok és közösség tudást és közös élményt biztosító művelődési lehetőségeinek tradíciókat megtartó, de új utakat kereső, korszerű tevékenysége határozza meg. Csoportjaink, klubjaink nevében is megköszönve a fenntartóknak a támogató hozzáállást, a művelődési házak, kulturális központok ennek az elvárásnak megfelelve végzik a veszélyhelyzet idején is közösségépítő, közösséggondozó munkájukat.

A Kulturális Központok Országos Szövetsége elnöksége

Kecskemét, 2020. március 24.

Bóbita játékszoba kicsiknekKöszöntőBérelj élményt!

Ízelítő napjainkból

Facebook oldalunk10HÁZ a kútúráért

Kérem válasszon művelődési házat a felső vagy alsó menüsoron, vagy a jobb oldali linkek segítségével!