Játékok otthonra 39.: Számháború

Kellékek: számos kartonlapok.

Játékvezető, figyelők, általában nagyobb gyerekek vagy felnőttek, ők ügyelnek a játék szabályainak betartására.

Nagyon jó csapatépítő játék, már előre lehet készülni rá, taktikákat megbeszélni, előzőleg kiránduláson bejárni a leendő „harcteret”.
Számtalan formában játszhatjuk az egyszerűbbtől a bonyolultabbig. Függ ez a játsszók életkorától, számától, a tereptől és a rendelkezésre álló időtől.


Előkészület: a gumiszalaggal ellátott kartonlapokra két eltérő színnel írjunk fel azonos hosszúságú számokat. A lapok mérete kb. egy A/4-es lap harmada legyen.
Osszuk el a játékosokat két csapatra. A játékvezető mutassa meg a gyerekeknek a játékteret, majd ossza ki a számokat. Az egyik csapat tagjainak az egyik színt, a másiknak a másikat.


Feladat: a játékosok elszaladnak egy búvóhelyre a játéktéren, megjegyzik a számukat, majd a fejükre teszik a papírt, a gumi segítségével. A játék egy előre megbeszélt jelre indul. A játékosoknak le kell olvasniuk hangosan, a másik csapat játékosainak számát úgy, hogy közben a saját számukat ne lássa az ellenfél. Aki hallja a számát, vagyis a leolvasott játékos, egy előre megbeszélt helyre megy, ahol leteszi a számát, s ülve nézi a további játékot, ill. csöndben drukkol a csapattársainak. A játék addig tart, amíg valamelyik csapat el nem fogy.
A játék kezdete előtt a szabályokat mindig tisztázzuk!


Bonyolultabb a játék ha az egyik csapat eldug egy zászlót, vagy pulóvert… a játéktéren, s a másik csapat próbálja ezt megtalálni. Közben persze mindkét csapat igyekszik az ellenfél számait leolvasni, s így kiejteni a játékosokat a játékból.
Természetesen ekkor vannak védők és vannak támadók. A védők közül is lehetnek felderítők, akik a támadók elé mennek, portyáznak.
A „kincset” elrejtő csapat akkor nyer, ha az ellenfél csapata elfogy. A kereső csapat pedig akkor, ha megtalálja a zászlót, vagy az ellenfél csapatából mindenkit leolvas.
Mindenképpen fás, bokros területet jelöljünk ki játéktérnek!
A szabályok tisztázásánál lehet engedni vagy tiltani néhány taktikai fogást.
Napimádás – ha a játékos felfelé néz ezzel védve a számát.
Földimádás – ha a játékos lehajtott fejjel megy, így nehezítve a szám leolvasását.
„Mesterlövész” – ha a védő játékosa egy stratégiailag jó kiválasztott helyen elbújik, pl. egy bokorban hasal, vagy egy fára mászik a lombok közé és onnan „lövi” – olvassa le a támadókat.
Roham – ha a támadók nagy része egyszerre futva rohamozik, akkor jó taktika ha már tudják, hol a zászló, s a csapat felderítői belopakodnak a zászlóért.
Általában tiltott forma, hogy ha két játékos a homlokát egymásnak támasztva támad. S így a háttal álló védi a másik számát, a szembe támadó tud számokat leolvasni.

Hozzászólások

hozzászólás

Kategória: Játékok otthonra | A közvetlen link.