Játékok otthonra 31.: Zsinórjáték

A cérna levevős játék vagy szövés egy végtelenített zsinórral vagy cérnával végzett játék, melynek során az egyik játékos kezére és ujjai közé meghatározott rend szerint felfűzi, majd a másik játékos szintén az adott szabályok szerint ujjaival alányúl és anélkül hogy szétesne a figura, átveszi egy új elrendezést hozva létre. Az egész játék és az egyes figurák neve, sorrendjük és a figurák száma igen különböző lehet. A játék különböző változatai az egész világon ismertek. Eredete homályos, valószínűleg Kínából vagy Koreából származik.

A játék mindig a kereszt vagy kezdés figurából indul ki, majd a játékosok felváltva ujjaikkal leszedik társuk kezéről a fonalat újabb és újabb formákat hozva létre. A nálunk szokásos elrendezések neve: cincin, koporsó, bölcső vagy kecske, zabszem vagy szőnyeg. Ezek mindegyike szimmetrikus alakzat és általában egy mozdulattal származtatható a megelőzőből. Japánban és Hawaiin egyedül játsszák.

Kínában a játék neve Kang szok (= kötél lyuk).A navaho indiánok azt mondják, hogy őseiket a pókemberek tanították meg a játékra, a zuni nép pedig úgy tudja, hogy Pók nagymama adta nekik a játékot.

zsinórjáték

zsinorjáték2

 

Hozzászólások

hozzászólás

Kategória: Játékok otthonra | A közvetlen link.