„A világfa tetején”

95073549_2887747204671335_1029889701101699072_n

Fotó forrása: Internet

Amikor a természet már zöldbe öltözött, annak a hónapnak az első éjszakáján állítják fel a magyar falvakban a májusfát. A közeli erdőben titokban kivágott, sudár törzsű fiatal fának május elsejének reggelén ott kell állnia a lányos házak kapujában. Sötétben díszítik föl, és a legények egy üveg bort is odakötöznek az ágak közé.
Az elevenen lobogó heteken át hirdeti az újjászületés diadalát. Lombkoronáját színes szalagok ékesítik, amelyek a tavaszi szélben folyton zizegnek, sustorognak. Netán beszélnek?
Többfelé külön népszokás az is, hogy a fát eltávolítják – »kitáncolják« –, mielőtt a zöldje elszárad. Valakinek ekkor föl kell másznia a fára, hogy a palackot lehozza. Ez az ünnep csúcspontja, nézősereg izgul a produkció sikeréért. Tréfás kedvű fiúk gyakran elkövetnek egy csínyt. Csúszósra szappanozzák a fa törzsét, így nehezítve társuk feljutását.
Miközben görcsösen szorítja magához a fiatal nyárfa fogódzók nélküli derekát, és centiméterről centiméterre igyekszik fölfelé, valahol legbelül érzi-tudja a kislegény: nem játék ez.
Feladatot teljesít, ő a kiválasztott.”

Kunkovács László: Táltoserő (folkMAGazin 2006/6)

http://folkmagazin.hu/flipbook/index.php…

Hozzászólások

hozzászólás

Kategória: Jeles napok, ünnepi szokások, Május | A közvetlen link.